Blaarkopyoghurt is beste Groene Hart-streekproduct 2017

Zwarte blaarkopkoe Margriet 9.723 bezorgde biologische boerderij Buitenverwachting in Hoogmade onlangs de winst in de jaarlijkse verkiezing van het GroeneHart-streekproduct. Juryvoorzitter en topkok Pierre Wind was lyrisch over de koespecifieke standyoghurt: “Dit kan de toekomst worden. Dit is echt kicken.” 

Micro-dairy is een bereidingswijze die onder meer in Engeland in opkomst is: kleinschalige productie van een hoge kwaliteit. Het levert een uniek, plaatsgebonden product met een korte keten. Wie de yoghurt in de boerderijwinkel koopt, ziet de koe in de wei staan. De zwarte blaarkop zit aan het eind van de lactatieperiode. Ze geeft daardoor minder melk, maar met een hogere eiwit- en vetgehalte.  Dat zorgt voor een extra lekkere, dikke yoghurt.

De bijzondere yoghurt is voorlopig alleen nog te koop op zaterdag bij de boerderij in Hoogmade. Een pot van 650 gram kost 1,50 euro. De makers kiezen de beste melk, dus als klant kun je slechts een enkele keer kiezen tussen twee verschillende yoghurts. Maar één ding is zeker: met deze micro-dairy heb je een heel bijzonder streekproduct in handen.

Buitenverwachting wil de standyoghurt ook als streek- en seizoensgebonden volvette zuivel bij lokale restaurants gaan aanbieden.

Blaarkop Margriet leverde de melk voor de winnende volvette standyoghurt

Het AD doet uitgebreid verslag: Yoghurtwinnaar Groene Hart-streekproduct Dit is echt kicken! In Zuivelzicht een interview met Marrit Schakel van Buitenverwachting. En meer over micro-dairy in The Guardian: Micro-dairies: small farmers fight back

 

 

Blaarkopyoghurt is beste Groene Hart-streekproduct 2017

Eén gedachte over “Blaarkopyoghurt is beste Groene Hart-streekproduct 2017

  1. Een uitzonderingspositie / aparte status voor de zeldzame rassen (met name in de melkveehouderij) in het kader van de fosfaat- en andere regelgeving is hard nodig / van levensbelang voor deze rassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven