Maandag 12 februari, Ideecafé – De Blaarkopkoe: bedreigd Leids immaterieel erfgoed

In het Ideecafé van maandag 12 februari vertelt Menko Wiersema hoe de Blaarkop nauw verbonden is met de Leidse geschiedenis: een verhaal over Leidse kaas, VOC-schepen, luxe roomboter, karnemelk en de textielindustrie, de bloembollenteelt én vele wereldberoemde schilderijen van Hollandse 17e eeuwse meesters.

Een voorproefje:

Oude rassen hebben de toekomst

Lakenvelderboer Fernand de Willigen en Blaarkopboer Theo Warmerdam leggen uit waarom de oude rassen bij uitstek passen bij een kleinschalige en extensieve veeteelt met korte gesloten kringlopen.

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

2018 is uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgoed, dat zijn sociale gewoonten, tradities, rituelen, voorstellingen, uitdrukkingen, bijzondere kennis van de natuur en ambachtelijke vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed en die worden doorgegeven van generatie op generatie en van persoon op persoon.

In de Leidse canon

September 2017 werd het BoerenLeidse kaasmaken officieel uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Maar wie in de Leidse historische canon de zoektermen ‘blaarkop’ of ‘kaas’ intypt, krijgt geen enkel resultaat. Dat moet toch beter kunnen?! Tijdens een brainstormsessie zoeken we naar manieren om het verhaal van de Blaarkop een vaste plaats te geven in de Leidse regio. En bespreken we manieren hoe consumenten en organisaties de oudhollandse koeienrassen kunnen steunen en promoten.

Programma

19.30 u   Zaal open en inloop
20.00 u  Welkom door Ckees van Oijen, Groene Ideecafé / Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden e.o.
20.10 u   De Blaarkop: de koe van Holland – lezing door Menko Wiersema
21.10 u   Pauze
21.20 u   Waarom zijn oude rassen de koeien van de toekomst? – toelichting door Theo Warmerdam en Fernand de Willigen
21.30 u   Discussie en brainstormsessie
– Hoe krijgen we het verhaal van de Blaarkop in de Leidse canon?
                 – 2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed – hoe kunnen we de Red de Blaarkop-actie daar op laten aansluiten?
                 – Hoe kunnen we de oude koeienrassen steunen en promoten als consumenten en organisaties?
21.50 u  Afronding en napraten bij een drankje

Locatie: Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst via Facebook of: info@ideewinkel.nl.

Meer informatie: Ckees van Oijen, Groene Ideecafé (ckees.van.oijen@planet.nl; 06-272623520) of Fernand de Willigen (info@boterhuispolder.nl; 06-21278096)

 

Hebt u de petitie al getekend? reddeblaarkop.petities.nl

 

Maandag 12 februari, Ideecafé – De Blaarkopkoe: bedreigd Leids immaterieel erfgoed

Eén gedachte over “Maandag 12 februari, Ideecafé – De Blaarkopkoe: bedreigd Leids immaterieel erfgoed

  1. kijk even op de kinderboerderij merenwijk! 2 blaarkoppen, een holsteiner een roodbonte.. een lakenvelder…een heerlijk voorproefje voor de lezing…én deze mag je even vasthouden en in de ogen kijken vooral martha…in de stal, naast “de trotse pauw”, het theehuis.

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven