Leidse burgemeester Henri Lenferink zet zich in voor behoud Blaarkop

Ook de Leidse burgemeester zet zich actief in voor het behoud van de Blaarkop. 

“De Blaarkop is een sterk runderras dat eeuwenlang een heel belangrijke verbinding tussen de stad Leiden en haar verre landelijke omgeving vormde. Dit rund behoort tot onze regionale trots, want al vanaf de Middeleeuwen werden hier voornamelijk Blaarkoppen gehouden. De Blaarkop was namelijk een prima vleeskoe, die niet heel veel melk, maar wel vettere melk gaf dan andere koeien. Van deze vette melk maakten we de lekkerste boter van Europa. Zelfs het Britse vorstenhuis haalde de boter hier vandaan! De Leidse kaas was misschien wel wat droger, maar voorzien van komijnzaad goed van smaak en bovendien uitstekend te bewaren. Vele VOC schepen namen dus Leidse kaas mee aan boord op hun lange zeereizen. Duizenden liters in het proces overgebleven karnemelk werden gebruikt om het beroemde Leidse laken mee te bleken. Als laatste ging de mest van Blaarkoppen naar gebieden met armere grond. De huidige Bollenstreek kon daardoor ontstaan.  Alleen al vanuit historisch oogpunt is de Blaarkop dus zó belangrijk, dat ik er een groot voorstander van ben als ze weer meer gehouden zouden worden. Het zou mooi zijn als straks, naast de bekende Leidse kaas, net als vroeger, de beste boter weer uit Leiden komt. Voor producten als deze, plus de Leidse (karne)melk én het vlees van de Blaarkop, is er een mooie rol voor de lokale horeca weggelegd: niets is immers lekkerder, gezonder en duurzamer dan een puik product van eigen bodem. Ik zie de Blaarkop dus graag terugkomen op de plek waar zij thuishoort, hier om ons heen, in de weilanden van onze mooie regio.”

drs. Henri J.J. Lenferink,
Burgemeester van Leiden

Leidse burgemeester Henri Lenferink zet zich in voor behoud Blaarkop
Schuiven naar boven