Carla Breuer, burgemeester Teylingen: “We koesteren ons immaterieel erfgoed, zoals de zeldzame koeienrassen.”

Ook Teylingen, waar Blaarkoppen en Lakenvelders in de weilanden en parktuinen staan, zet zich in voor het behoud van de zeldzame koeienrassen. Burgemeester Carla Breuer spreekt zich uit, samen met de voltallige gemeenteraad van Teylingen.

“Erfgoed is méér dan monumenten, daarover zijn we het roerend eens in Teylingen. We koesteren ook ons immaterieel erfgoed, zoals de zeldzame koeienrassen die onze weilanden begrazen. Maar al te graag geven wij de Blaarkoppen en Lakenvelders een plek in onze Erfgoedvisie, zoals onze gemeenteraad heeft gevraagd. Ook vragen we de provincie om aandacht voor deze soorten.

Wie onze dorpen uitfietst, zit meteen tussen de bollenvelden of de weilanden. De bloemen hebben onze streek beroemd gemaakt, maar op het weidegroen mogen we óók trots zijn. Een kudde koeien in de wei maakt het landelijke plaatje compleet.

De historische waarde is groot. Al eeuwenlang voorzien deze rassen regionale bedrijven van melk voor kaas en boter. De Warmondse veehouder Fernand de Willigen wees onlangs in onze commissievergadering op de wereldberoemde landschappen van schilder Van Ruysdael, waarop de Blaarkoppen zijn vereeuwigd.

De gemeenteraad van Teylingen maakt zich zorgen over de dreigende verdwijning van deze zeldzame koeiensoorten uit het landschap. Daarom nemen we dit erfgoed op in onze Erfgoedvisie. Bovendien zullen we de Provincie Zuid-Holland vragen om het behoud van deze rassen onder te brengen in haar Visie Groenblauwe Leefomgeving.

De voltallige raad heeft zich achter deze plannen geschaard. Tijdens de vergadering tekenden diverse raadsleden de petitie Red De Blaarkop! U merkt: het onderwerp leeft in Teylingen, we zetten ons in. Hopelijk met het resultaat dat deze bijzondere rassen onze weilanden blijven begrazen. Dat is iets om zuinig op te zijn.”

Carla G.J. Breuer
Burgemeester van Teylingen

Carla Breuer, burgemeester Teylingen: “We koesteren ons immaterieel erfgoed, zoals de zeldzame koeienrassen.”
Schuiven naar boven