‘De blaarkop is eigenlijk een soort marathonschaatser’

Als een van de eersten in Nederland ging Jan Broenink uit Langeveen (Twente) biologisch boeren, in 1999. En hij is een van de weinige natuurboeren. “Langzamerhand kwamen die blaarkoppen naar bovendrijven”, vertelt hij over zijn overstap. “We zeiden ‘hey, maar dat zijn eigenlijk de koeien die het beste bij ons passen’.”

“Een koe die van oorsprong wordt gefokt om heel sober te leven. Die liep op de slechtste grond. Grond die niet geschikt was voor akkerbouw, daar liepen deze koeien op. Dus dat zijn zelfredzame koeien geworden. En daarom past het ook zo goed bij natuurbeheer. Het is eigenlijk een soort marathonschaatser, zo moet je het zien.”

[Het portret van Jan Broenink start op 2:30]

En:

‘De blaarkop is eigenlijk een soort marathonschaatser’
Schuiven naar boven