De blaarkop weer in Leidse spotlights

De Leidse burgemeester Henri Lenferink was een van de vertellers tijdens het eerste Leidse Luisterfestival op zaterdag 17 november. Drie groepen luisteraars wist hij te boeien met zijn verhaal over ‘kaas, boter en bollen’. 

181122 Leids Nieuwsblad - Lenferink op Leids Luisterfestival 1

“Er zijn nog een paar boeren die die oude cultuur nog overeind houden”, besluit burgemeester Lenferink. “Die zelf nog de Leidse kaas en boter maken, en sommigen hebben ook nog blaarkoppen. Die boeren zijn in staat om nog steeds topproducten te leveren. Het is mooi dat dat er nog is, maar toch hebben we reden om bezorgd te zijn. Want zoveel blaarkoppen zijn er niet meer. Dus eigenlijk zou het goed zijn als we weer een beetje terug gingen naar vroeger. En de verbinding versterken tussen de boeren die deze producten nog maken en de producten die wij bij ons op tafel krijgen.”

“Meer blaarkoppen terug in de wei krijgen, dat is geen kwestie van hup, 1000 blaarkoppen er bij. Dat is lastig en duurt lang. En de huidige regelgeving helpt niet mee. Maar je moet dat wel met elkaar doen. Ik merk wel dat er steeds meer mensen zijn die dit belangrijk vinden, dus ik hoop dat het ons lukt.”

De enige klacht vanuit het publiek: dat er niet geproefd kon worden na dit lekkermakende verhaal over onze unieke historische lokale zuivelproducten.

En een van de luisteraars had nog een brandende vraag: waar sliepen die koeien dan eigenlijk als ze twee dagen met de boot onderweg waren van Groningen naar het Groene Hart?

Tijdens het Leids Luister Festival op 17 november 2018 vertelt burgemeester Lenferink over de betekenis van de blaarkop voor de geschiedenis van Leiden en de regio
Foto: Yuhua Yeh (BplusC)
De blaarkop weer in Leidse spotlights
Schuiven naar boven