Red de Blaarkop

Zoek

Levend Erfgoed Route

Blaarkoppen en Lakenvelders – er zijn nog maar een paar duizend raszuivere dieren van deze eeuwenoude Hollandse koeienrassen. Verschillende Warmondse boeren kiezen bewust voor deze bedreigde historische rassen en zetten zich in om te zorgen dat ze in de weilanden te zien blijven. Warmond is trots op dit levend erfgoed!

U treft de oude Hollandse rassen in de weilanden – onder meer in het weidevogelreservaat in de Boterhuispolder en als ‘stoffering’ bij Landgoed Oostergeest. Aan de hand van interessante weetjes leert u meer over de agrarische historie van Warmond. En wist u dat de Blaarkop een belangrijk aandeel had in de bloeitijd van Leiden in de 17e eeuw?

Deze fiets-/wandelroute voert door het dorp en naar ‘het Lage Land’, de eeuwenoude polders aan de overzijde van de Kagerplassen. Oók Warmond, maar binnen de gemeentegrenzen alleen bereikbaar over het water.

Afstand: 15 km
In deze route is een fietspont opgenomen. Als het pontje niet vaart, is de route 4 km langer.

Start: VVV Warmond, Gemeentehaven 3, 2361 CM Warmond

De koeien staan niet het hele jaar in de weilanden. Het weideseizoen loopt globaal van medio april tot ergens in het najaar. Wanneer ze naar binnen gaan, hangt vooral af van het weer: als het te nat wordt, vertrappen de koeien het land.