In het Ideecafé van maandag 12 februari vertelt Menko Wiersema hoe de Blaarkop nauw verbonden is met de Leidse geschiedenis: een verhaal over Leidse kaas, VOC-schepen, luxe roomboter, karnemelk en de textielindustrie, de bloembollenteelt én vele wereldberoemde schilderijen van Hollandse 17e eeuwse meesters.
Een voorproefje:
Oude rassen hebben de toekomst
Lakenvelderboer Fernand de Willigen en Blaarkopboer Theo Warmerdam leggen uit waarom de oude rassen bij uitstek passen bij een kleinschalige en extensieve veeteelt met korte gesloten kringlopen.
Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed
2018 is uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgoed, dat zijn sociale gewoonten, tradities, rituelen, voorstellingen, uitdrukkingen, bijzondere kennis van de natuur en ambachtelijke vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed en die worden doorgegeven van generatie op generatie en van persoon op persoon.
In de Leidse canon
September 2017 werd het BoerenLeidse kaasmaken officieel uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Maar wie in de Leidse historische canon de zoektermen ‘blaarkop’ of ‘kaas’ intypt, krijgt geen enkel resultaat. Dat moet toch beter kunnen?! Tijdens een brainstormsessie zoeken we naar manieren om het verhaal van de Blaarkop een vaste plaats te geven in de Leidse regio. En bespreken we manieren hoe consumenten en organisaties de oudhollandse koeienrassen kunnen steunen en promoten.
Programma
Locatie: Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst via Facebook of: info@ideewinkel.nl.
Meer informatie: Ckees van Oijen, Groene Ideecafé (ckees.van.oijen@planet.nl; 06-272623520) of Fernand de Willigen (info@boterhuispolder.nl; 06-21278096)
Hebt u de petitie al getekend? reddeblaarkop.petities.nl