Nieuws

Volkskrant: blaarkop uitkomst in natter veenweidegebied

Door de lage waterstand laten veenweidegebieden veel CO2 los, zakt de grond weg en verdwijnt de weidevogel. Een hogere waterstand biedt uitkomst, maar niet voor de boer die natte poten bij de koe wil voorkomen. Het robuuste Blaarkop-koeienras moet in een zompiger Groene Hart uitkomst bieden. Het artikel is ook online te lezen: “Deze koe moet […]

De blaarkop weer in Leidse spotlights

De Leidse burgemeester Henri Lenferink was een van de vertellers tijdens het eerste Leidse Luisterfestival op zaterdag 17 november. Drie groepen luisteraars wist hij te boeien met zijn verhaal over ‘kaas, boter en bollen’. 

Blaarkophouder Maurits Tepper in Food100

De Food100-lijst van 2018 is bekend. De onafhankelijke vakjury heeft 50 gamechangers (30+) en 50 changemakers (30-) geselecteerd uit ruim 600 aanmeldingen. Onder hen Maurits Tepper, eigenaar bij blaarkopveehouderij Eytemaheert in Roderwolde. 

‘De blaarkop is eigenlijk een soort marathonschaatser’

Als een van de eersten in Nederland ging Jan Broenink uit Langeveen (Twente) biologisch boeren, in 1999. En hij is een van de weinige natuurboeren. “Langzamerhand kwamen die blaarkoppen naar bovendrijven”, vertelt hij over zijn overstap. “We zeiden ‘hey, maar dat zijn eigenlijk de koeien die het beste bij ons passen’.”

Leidsch Dagblad-serie over levend erfgoed: de Blaarkop

In het zomermagazine van het Leidsch Dagblad deze zomer een serie over het levend erfgoed. Natuurlijk komt ook de blaarkop aan bod. “Als zelfs de burgemeester van Leiden de blaarkop omarmt en zich hard maakt om het ras te redden, is er toch wel iets aan de hand.”

Blaarkoppen en Lakenvelders in Teylingen ingezet voor begrazing

In een raadsmemo geeft B&W aan dat zij zich actief gaat inzetten voor het behoud van de zeldzame runderrassen. Dit in vervolg op de moties die de Teylingse gemeenteraad in februari unaniem heeft aangenomen. De Blaarkoppen en Lakenvelders die nu grazen in Kagerzoom en in de Boterhuispolder zullen worden ingezet voor extensief agrarisch natuurbeheer. Met informatieborden […]

‘Blaarkop is onze redding geweest’

Auke en Rennie Stremler in Jorwert schakelden over van volledig intensief naar heel extensief boeren: van 30 naar 68 hectare (42 hectare natuurgrond) bij een gelijkblijvende veestapel. Ze stapten van Friesian-Holsteins over naar Blaarkoppen. Ook schakelden ze over naar biologisch. Zeven jaar later kunnen Auke en Rennie concluderen: ‘We verdienen nu meer met minder’.

Schuiven naar boven